GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Wednesday
Jul 23rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Blanszowanie warzyw

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 3
SłabyŚwietny 


Blanszowanie to zabieg polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund np. warzyw we wrzątku a następnie szybkim ostudzeniu w zimnej wodzie z dodatkiem lodu.

Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.

Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.

 

Jak blanszować warzywa (na przykładzie fasolki szparagowej)

 

 

 

  1. Blanszowaniu można poddać prawie wszystkie warzywa  i niektóre owoce. W tym przykładzie posłużymy się fasolką szparagową. Fasolkę dokładnie umyj i obetnij jej końce.
  2. Przygotuj duży garnek z osoloną wodą. Obok przygotuj naczynie z zimną wodą z lodem. Sól wydobędzie smak z warzyw. Jeśli nie preferujesz soli użyj czystej do blanszowania czystej wody.
  3. Umieść warzywa na sicie lub durszlaku i zanurz w gotującej się wodzie na ok 1 minuty.
  4. Wyjmij fasolkę z wrzątku i natychmiast umieść w zimnej wodzie z lodem.
  5. Trzymaj fasolkę w zimnej wodzie do całkowitego wystudzenia.

 

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

Jak to zrobić?

Niektóre cukierki są bardzo łatwe do przyrządzenia w domu. Oczywiście wymagają poświęcenia im dużej ilości czasu, ale przynajmniej mamy pewność, że w środku nie ma żadnych sztucznych dodatków.

Więcej …

Szukaj przepisu

dodaj-przepis