niedziela, 10 kwietnia 2016

Bezmięsne klopsiki

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 40min.
Poziom trudności: Dość łatwy





Składniki:

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 jajek, rozbitych widelcem
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 lub 1 szklanka startego sera pecorino
  • 1 ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki wody w razie potrzeby
  • 1/4 szklanki posiekanej bazylii

sposób podawania:
Podawaj ciepłe klopsiki z sosem na wierzchu makaronu

Sposób przyrządzenia:
  1. W dużej misce połącz rękami lub drewnianą łyżką ze sobą bułkę tartą, jajka, mleko, ser, czosnek, natkę, sól i pieprz. Pozostaw na 15 minut.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej olej na wysokość 2 cm. Wsyp odrobinę bułki tartej do oleju aby sprawdzić temperaturę – powinna wynosić ok. 180 stopni. Jeśli olej zacznie bulgotać po wrzuceniu bułki tartej to temperatura jest odpowiednia.
  3. Używając łyżki, połóż na patelnię kulkę z mieszanki.
  4. Smaż na brązowy kolor z każdej strony (ok. 5 minut na każdą stronę).
  5. Połóż usmażone klopsiki na ręcznik papierowy celem odcieknięcia. Po smażeniu odlej trochę oleju pozostawiając go tak, aby przykrywał dno.
  6. Wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę i zeszklij ją przez 5 minut.
  7. Dodaj pomidory, cukier, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, duś na mocnym ogniu przez 10 minut, w razie potrzeby dolewaj wody jeśli zbyt dużo soku odparuje.
  8. Gdy sos jest już gotowy, wrzuć do niego usmażone klopsiki i gotuj przez 10 minut aż klopsiki nabiorą smaku i aromatu z sosu. Dodaj podartą bazylię.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...