piątek, 29 kwietnia 2016

Ceviche z krewetkami

„Owoce morza wydają się potrawą ekskluzywną i skomplikowaną w przygotowaniu. W rzeczywistości to jedne z najbardziej wdzięcznych dań – są delikatne, więc nie wymagają długiej obróbki oraz doskonale komponują się z najróżniejszymi dodatkami. Z doświadczenia wiem również, że warto po nie sięgać nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie“ – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, który 15 lat swojej kulinarnej kariery spędził na morzu.

Owoce morza są lekkostrawne i niskokaloryczne, poprawiają nastój oraz pomagają zapobiegać otyłości i nowotworom. Są wspaniałym uzupełnieniem naszej diety, atrakcyjnym pomysłem na przyjęcia i uroczyste kolacje. Mają niepowtarzalny smak, a ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani kulinarnych umiejętności.

Ile porcji: 3
Czas przygotowania: 5 godz.
Poziom trudności: Łatwy

Składniki:
  • 1 kilogram średniej wielkości krewetek (obranych)
  • 1 cebula czerwona
  • 6 limonek
  • 1/2 ostra papryczka chili
  • 10 gałązek kolendry
  • 2 duże, obrane ze skórki pomidory
  • sól i pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:
  1. Krewetki dokładnie oczyszczamy z odwłoka, myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżeczkami soli i zalewamy zimną wodą.
  2. Po 15 minutach płuczemy cebulę w zimnej wodzie, odsączamy i dodajemy wyciśnięty z limonek sok – odstawiamy na 15 minut.
  3. Drobno siekamy kolendrę, kroimy pomidory i paprykę. Wszystkie składniki (włącznie z krewetkami) mieszamy i odstawiamy na lodówki na minimum 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...