niedziela, 10 kwietnia 2016

Cukinia w płatkach kukurydzianych

Jedno z prostszych dań na lato. Idealne na podwieczorek lub obiad.

Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 40min.
Poziom trudności: Łatwy



Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • mąka - do panierowania
  • płatki kukurydziane - do panierowania
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • kucharek lub vegeta
  • olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
  1. Cukinię obieramy o kroimy o plastry o grubości ok 1 cm. solimy, posypujemy pieprzem i przyprawą typu vegeta. Odstawiamy na 30 minut by wyszła woda i cukinia zmiękła. Osączamy na ręczniku papierowym i obtaczamy w mące.
  2. Jajka mieszamy z taka ilością mąki by ciasto było konsystencji gęstego ciasta na naleśniki.
  3. Krążki cukinii zanurzamy w cieście a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju z obu stron na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...