środa, 27 kwietnia 2016

Faszerowana pierś z kurczaka podawana z białym ryżem i sałatką

Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 3 godz.
Poziom trudności: Dość łatwy








Składniki:
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 2 główki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łyżka stołowa pikantnej papryki
  • 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
  • suszone pomidory (najlepiej w zalewie)
  • 50-100 g szpinaku (w zależności od wielkości piersi)
  • masło
  • sałata lodowa
  • 1 ogórek szklarniowy
  • papryka
  • pomidorki cherry
  • oliwki
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • sól
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Zaczynamy oczywiście od zamarynowania mięsa. Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy, 1 czosnek dzielimy na ząbki a limonkę kroimy w plastry. Piersi wkładamy do miski i nacieramy marynatą. Zostawiamy mięso w marynacie w lodówce minimum 3 h.
  2. Następnie przygotowujemy sos do sałatki. Na tartce, na dużych oczkach ścieramy połowę ogórka (bez skórki) obsypujemy go obficie solą i zostawiamy na 5 min. aby puścił soki. Następnie odciskamy go z wody i dodajemy do jogurtu. Czosnek (1 główka) przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę pieprzu i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.
  3. Kiedy mięso jest już zamarynowane nożem robimy w nim dziurkę przez całą długość piersi ale tak żeby jej nie rozciąć na wylot. Do otworu, który zrobiliśmy wkładamy szpinak, którego wcześniej nie doprawiałam, masło i suszone pomidory (jeżeli nie kupiliście pomidorów w zalewie, wcześniej zalejcie je olejem dodajcie główkę czosnku i łyżkę bazylii - tak przygotowane pomidory powinny stać minimum 2 dni w lodówce) w otwór wkładamy tylko tyle ile się zmieści, nie wkładajcie niczego na siłę :)
  4. Tak przygotowaną pierś pieczemy około 45 min. w 150 stopniach na termoobiegu.
  5. Jeżeli chodzi o sałatkę, to oczywiście kroimy wszystkie składniki a następnie zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem.
  6. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (dla smaku dodaj szczyptę soli do wody).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...