poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Gotowane szparagi

Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 50min.
Poziom trudności: łatwy






Składniki:
  • 30 dag szparagów
  • sól
  • woda 
Sposób przyrządzenia:
  1. Szparagi umyć, następnie pęd szparaga ułożyć na i przytrzymać jego główkę kciukiem i palcem środkowym. Należy obierać go płynnym ruchem, zaczynając około 3-4 cm poniżej główki, aż do końca pędu. Należy go przy tym obracać. Szparagi trzeba obierać bardzo dokładnie ("grubo"), aby usunąć całe łyko. Do obierania można używać noża albo obieraczki.
  2. Po obraniu szparagów należy odciąć dolny kawałek pędu długości około 2 cm. Obcięte części również można wrzucić do wody, w której będą gotowały się szparagi.
  3. Szparagi związać w pęczki po 6-10 sztuk i włożyć do osolonego wrzątku, po czym gotować 15-20 minut (im łodygi cieńsze, tym krócej).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...