niedziela, 24 kwietnia 2016

Indyk z dynią na ostro

Po prostu pyszne! Proste w przygotowaniu danie, które nasyci nawet najbardziej wybrednych głodomorów.

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 30min.
Poziom trudności: Łatwy








Składniki:
  • 15 ml oleju roślinnego
  • 170 g posiekanej cebuli
  • 75 g posiekanej zielonej papryki
  • 75 g posiekanej żółtej papryki
  • 7 ząbków czosnku
  • 0,5 kg mielonego indyka
  • 400 g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
  • 0,5 kg puree z dyni
  • 10 g chilli w proszku
  • 1 g zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 70 g tartego sera Cheddar
  • 100 ml śmietany
Zamiennik:
Zamiast mielonego indyka, można użyć indyka gotowanego, pokrojonego na małe kawałki.
Sposób przyrządzenia:
  1. Na średnim ogniu na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zieloną i żółtą paprykę oraz czosnek. Smażyć aż wszystko będzie miękkie. Dodać indyka, i dusić aż mięso będzie miękkie.
  2. Dodać pomidory i dynię. Doprawić chilli, pieprzem i solą. Zmniejszyć ogień na minimum,
    przykryć i gotować przez 20 minut. Podawać posypane serem cheddar i polane śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...