wtorek, 26 kwietnia 2016

Kaczka na dziko

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 4 dni
Poziom trudności: Dość łatwy









Składniki:
  • 1 młoda kaczka
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • Marynata:
  • 2 szklanki octu winnego
  • 1 szklanka wody
  • 5 małych cebul
  • pietruszka
  • marchewka
  • kawałek selera
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 5 ziaren jałowca
Sposób przyrządzenia:
  1. Kaczkę dokładnie opłukać, odsączyć.
  2. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni.
  3. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą i rozdrobnionym czosnkiem, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny polewając wytworzonym sosem i marynatą
  4.  Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał.
  5. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...