poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Kalafior w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Kalafior w sosie pomidorowym jest doskonały solo oraz jako dodatek do dania głównego.

Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 25min.
Poziom trudności: Łatwy







Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 posiekana cebula
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • vegeta, sól do smaku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz cayenne
Sposób przyrządzenia:
  1. Kalafior podzielić na różyczki i gotować przez 15 minut w osolonej wodzie.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w ósemki. Pomidora sparzyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pomidora i smażyć dalej przez 5 minut. Dodać 3 łyżki keczupu i 1/2 szklankę wody z cukrem. Doprawić do smaku i chwilę pogotować.
  3. Kalafior polać gotowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...