wtorek, 26 kwietnia 2016

Królik z szalotkami i pieczarkami

Ile porcji:4
Czas przygotowania: 1 godz.
Poziom trudności: Dość łatwy










Składniki:

  • 1,5 kg królika
  • 500 g szalotek
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1/8 l bulionu mięsnego
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • łyżka listków tymianku
  • liść laurowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Obrać szalotki, pieczarki oczyścić na sucho - większe przepołowić. W rondlu rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na min podzielonego na części królika, dodać szalotki oraz pieczarki i również je trochę obsmażyć.
  2. Następnie rozprowadzić gorący bulion, zagotować, podlać winem, dodać opłukane gałązki tymianku, liść laurowy i dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
  3. Ugotowane mięso wyjąć z szalotkami, pieczarkami i przyprawami wyjąć, i postawić w cieple. Sos w rondlu zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i doprawić do smaku.
  4. Kawałki królika z szalotkami i pieczarkami przełożyć na półmisek, posypać listkami tymianku i polać sosem.

Sposób podawania:
Królika z szalotkami i pieczarkami należy podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...