środa, 27 kwietnia 2016

Kurczak po polsku

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 90min.
Poziom trudności: Dość łatwy

 







 
Składniki:
  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 2 łyżki masła
  • czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 wątróbki drobiowe
  • 2 jajka
  • duży pęczek natki
  • 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
  1. Kurczaka od środka i z wierzchu natrzeć solą. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Zemleć w maszynce razem z wątróbkami.
  2. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać wątróbki, posiekaną natkę i doprawić do smaku. Jeśli farsz jest za rzadki, wsypać 1-2 łyżki bułki tartej.
  3. Ubić białka i dodać do farszu. Skrzydełka kurczaka założyć na grzbiet, nóżki związać razem. Farsz nałożyć luźno, część farszu włożyć pod skórę i zaszyć.
  4. Piec 80 minut w temperaturze 200 st. polewając od czasu do czasu sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...