czwartek, 28 kwietnia 2016

Kurczak w miodzie i cytrynie

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godz
Poziom trudności: Łatwy







Składniki:
  • Kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
  1. Kurczaka opłukać, natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Stopić masło, wymieszać z miodem i gałką muszkatołową, po czym wysmarować kurczaka tą zaprawą z zewnątrz i wewnątrz.
  3. Włożyć tuszkę do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą częścią zaprawy, podlać połową szklanki wody i 90 minut w piekarniku, często podlewając wytworzonym sosem. Wyjąć, podzielić na porcje, polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...