czwartek, 28 kwietnia 2016

Kurczak w sosie cytrynowym

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom trudności: Łatwy









Składniki:
  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 czerwona papryka drobno posiekana
  • sól, pieprz
    Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
  1. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem, dodać skórkę otartą z cytryny i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszać, zagotować,
  2. przyprawić sokiem wyciśniętym z cytryny. Sos powinien być kwaśny. Doprawić solą i pieprzem. Filety lekko rozbić tłuczkiem. Do mąki wymieszanej z solą i pieprzem dodać jajka, ćwierć szklanki wody i przyrządzić ciasto. Rozgrzać olej na patelni.
  3. Zanurzać kawałki kurczaka w cieście i smażyć na złoty kolor (około 5 min). Ułożyć na półmisku, posypać posiekaną papryką. Podawać z sosem cytrynowym w osobnej miseczce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...