czwartek, 28 kwietnia 2016

Kurczak z curry i kurkumą

Smaczne, szybkie i zdrowe danie na jesienne wieczory

Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom trudności: Łatwy

 
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka (ok. 600g)
  • 2 szklanki mleczka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 niewielkie szalotki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek Olivari
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
Sposób przyrządzenia:
  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kroimy czosnek, szalotki i podsmażamy przez 2-3 minuty na dużym ogniu.
  2. Następnie wrzucamy na patelnię resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu przez 20-25 minut.
  3. Gotowego kurczaka wystarczy pokroić i można od razu podawać gościom. Będzie idealny z zapieczonymi ziemniakami lub brązowym ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...