czwartek, 14 kwietnia 2016

Naleśniki po myśliwsku

Trochę inne naleśniki, które nadają się na danie główne, obiad oraz na przystawkę. Maja bardzo ciekawy smak. Sam nie wiem dlaczego nazywają się "po myśliwsku" jeśli głównym składnikiem farszu są pieczarki i sos boloński.

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 25min.
Poziom trudności: Łatwy

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej z pełnego ziarna
  • 2 jajka
  • 1/4 l mleka
  • łyżka margaryny
  • sól do smaku
  • 250 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 1/4 l wody
  • torebka sosu bolońskiego
  • 2 łyżki nasion pinii

Sposób przyrządzenia:
  1. Białka ubić na sztywno. Żółtka roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. Mieszając dodawać po trochu mąką. Ciasto odłożyć na 10 minut. Następnie dołożyć do niego pianę z białek i wymieszać.
  2. Usmażyć w niewielkiej ilości margaryny 6 naleśników.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i dusić je, następnie dodać do nich 1/4 l wody i sos boloński z torebki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Naleśniki posmarować sosem z grzybami i zwinąć je w ruloniki.

sposób podawania:
Naleśniki podawać posypane nasionami pinii, na zielonej sałacie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...