wtorek, 5 kwietnia 2016

Narial czawal - ryż z kokosem

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 90min.
Poziom trudności: Dość łatwy






Składniki:
  • 350 g ryżu basmati
  • 825 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kardamonu
  • 150 g startego, lekko podprażonego kokosu
  • 50 g podprażonych orzeszków pistacjowych
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Ryż moczyć w wodzie przez godzinę i odsączyć.
W garnku zagotować wodę z cukrem i kardamonem. Do wrzątku wrzucić ryż i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty następnie gotować 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, wrzucić pozostałe składniki i gotować następne 10 minut aż ryż będzie gotowy. Zdjąć pokrywkę i gotować 3 minuty by nadmiar wody odparował. Na końcu przemieszać. Podawać na śniadanie lub obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...