sobota, 9 kwietnia 2016

Nimbu czawal - ryż cytrynowy

"Ten ryż jest idealnym dodatkiem na piknik. Jego głównym składnikiem smakowo-zapachowym jest cytryna, należy więc uważać, by nie wsypać więcej innych przypraw niż tego wymaga przepis."
 
Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 50min.
Poziom trudności: Dość łatwy

Składniki:
  • 350 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego
  • 1 łyżka ghee lub oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki kminku indyjskiego
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 5 liści curry
  • 1 laseczka cynamonu ok. 5 cm dł.
  • 1 zielone posiekany chilli
  • 830 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 125 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 pocięta na osiem części cytryna
  • 5-6 gałązek natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
  1.  Ryż przepłukać w zimnej wodzie i namoczyć na 15-20 minut i odsączyć.
  2. Rozgrzać w garnku tłuszcz i wrzucić nasiona kminku indyjskiego, czarnej gorczycy, liście curry i cynamon. Kiedy nasiona kminku indyjskiego zbrązowieją, dodać posiekane chili i odsączony ryż.
  3. Smażyć ryż przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Kiedy ziarna ryżu staną się szkliste, wlać wodę z solą i zagotować. Aby otrzymać żółty ryż z wodą dodać kurkumę. Gotować przez minutę na dużym ogniu, następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po około 20 minutach, gdy ryż wchłonie całą wodę, wyjąć kawałki cynamonu, polać ryż sokiem z cytryny i położyć na wierzchu plasterki masła.
  4. Gotować przez 2-3 minuty bez przykrycia, następnie dokładnie wymieszać. Ozdobić cząstkami cytryny i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...