wtorek, 12 kwietnia 2016

Palak czawal - Ryż ze szpinakiem

Przepis pochodzi z kuchni indyjskiej, jednak bardzo popularny jest w Kenii. Kenijczycy jedzą duże ilości zielonych warzyw i ryżu, więc popularność przepisu nie powinna dziwić.

Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 40min.
Poziom trudności: Dość łatwy

Składniki:

  • 350 g ryżu basmati
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 825 ml wody
  • 225 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • szczypta pieprzu do smaku
Sposób przyrządzenia:
  1. Ryż dokładnie umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę z solą. Szpinak sparzyć i drobno pokroić.
  2. W rondelku na klarowanym maśle podsmażyć mieloną kolendrę oraz liście laurowe. Wrzucić ryż, smażyć ciągle mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać i wlać osoloną wodę. Ryż doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać przyprażone orzeszki ziemne - nie mieszać. Gotować przez następne 5 minut. Na koniec wsypać pieprz i przemieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...