sobota, 30 kwietnia 2016

Parę zdań na temat rabarbaru

Kiedy z ziemi zaczynają wyrastać pierwsze pączki rabarbaru jest to niewątpliwie znak, że wiosna jest już za progiem. Chociaż rabarbar jest  w Polsce rośliną ogrodową w kuchni jego cierpko-kwaśne łodyżki można wykorzystać do masy przepisów jak owoc. Przede wszystkim idealnie nadaje się do ciast.




Jak uprawiać rabarbar?
  • Rabarbar sadzimy 2-3 cm płytko pod ziemią późną jesienią lub wczesną wiosną, na stanowisku z półcieniem w lekko kwaśnej, żyznej ziemi, wymieszanej z ziemią kompostową. Rabarbar lubi gleby, które zachowują średnią wilgotność i nie wysychają. Rośliny sadzimy pojedynczo w odstępach co najmniej 3 metrów od siebie.
  • Na wiosnę rabarbar zaczyna wypuszczać pędy, gdy temperatura przekracza 5 stopni C. Wtedy właśnie zaczynają się pojawiać pierwsze delikatne łodyżki. W pierwszej kolejności zaczynają wypuszczać rośliny, które posadziliśmy od południowej strony. Rośliny posadzone od północnej strony z reguły wypuszczają pędy kilka dni później.
  • Pierwszego roku po posadzeniu rabarbaru usuwamy wszystkie pojawiające się pąki torebki z pąkami kwiatowymi i ściółkujemy glebę pod rabarbarem kompostem. zabiegi te znacznie wzmocnią roślinę.


Zbiór rabarbaru
  • zbiór rabarbary rozpoczynamy najwcześniej rok po posadzeniu od maja do lipca. Aby roślina szybko się zregenerowała zaleca się odcinać maksymalnie 1/3 ogonków z jednej rośliny.
  • Ogonek razem z liściem odrywany u samej podstawy rośliny poprzez okręcenie ogonka względem jego osi - postępujemy podobnie jak w przypadku selera. Jak najszybciej po zerwaniu odcinamy liść od łodygi. Uwaga! Liście rabarbary są trujące i nie powinny być spożywane pod żadną postacią!
  • Jeśli zamierzasz zamrozić łodygi rabarbaru upewnij się, że na ich końcach nie znajdują się pozostałości po liściach. Substancje trujące mogą spłynąć z resztek liści do łodygi.


Jak przechowywać rabarbar?
  • Rabarbar bez przeszkód można przechowywać w lodówce w plastikowych pojemnikach do 3 tygodni. W tym celu należy przyciąć łodygi na mniejsze części np na części o długości 4-5 cm. Przed użyciem wystarczy zanurzyć je na kilkanaście minut w zimnej wodzie w celu ich odświeżenia.
  • Łodygi rabarbaru możesz bez przeszkód zamrozić na okres 9 miesięcy. W tym celu podziel łodygi na mniejsze części i zamroź w szczelnym plastikowym pojemniku lub plastikowym worku. Po wyjęciu z zamrażarki poddaj je blanszowaniu. W ten sposób zachowają kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...