czwartek, 14 kwietnia 2016

Pierogi serowe


Pyszne greckie pierożki z serem feta i ricotta.
 
Ile porcji: 25
Czas przygotowania: 30min.
Poziom trudności:  Dość łatwy
 
 
 
 
Składniki:
  • 225 g mąki
  • proszek do pieczenia
  • 180 ml oliwy
  • 180 ml wody
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżeczki mleka
  • 100 g sera feta
  • 100 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
  1. Zagnieść ciasto z mąki, oliwy, wody i odrobiny proszku do pieczenia. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na 2 mm i wyciąć z niego krążki o średnicy 7-8 cm.
  2. W misce połącz ser feta, ser ricotta, jajko, gałkę muszkatołową i mielony pieprz.
  3. Na krążki nałożyć farsz, zwilżyć brzegi wodą i zlepić pierogi.
  4. Posmarować pierogi żółtkiem z mlekiem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...