czwartek, 14 kwietnia 2016

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami są świetne jako przekąska jak i letni obiad.
 
Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 30min.
Poziom trudności Łatwy
 
 
 
 
Składniki: 
 
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru
 
Ciasto:
  • 70 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Sposób przyrządzenia: 
  1. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Przekroić z połówki lu w przypadku dużych truskawek na mniejsze kawałki. Posypać cukrem i odstawić na 10 minut.
  2. Ciasto: Do przesianej mąki wlać olej i 100 ml ciepłej wody. Wbić jajko, dodać sól i wyrobić ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować i za pomącą szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć truskawki i zlepić brzegi.
  4. Gotować we wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ostudzić.
  5. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na rumiano.
 
sposób podawania:
Przed podaniem okrasić roztopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...