poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Pierś z kaczki z glazurowanymi warzywami i sosem z czarnych porzeczek

Przepis Aleksandry Niparko - uczestniczki polskiej edycji Master Chef

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 30min.
Poziom trudności: Łatwy

 
Składniki:
  • średnia pierś z kaczki
  • majeranek suszony
  • pieprz, sól
  • 2 szkl. czarnych porzeczek bez szypułek
  • tłuszcz z kaczki
  • sól, pieprz
  • cukier brązowy
  • imbir
  • szalotka(niekoniecznie)
  • 1 szkl. marchewek młodych
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ½ łyżeczki cukru brązowego
  • sok z limonki
  • sól
  • 1 szkl. młodych buraczków
  • 1 łyżeczka rozmarynu-świeży
  • balsam z octu balsamicznego
  • miód
  • 1 łyżka masła
  • sól

Sposób przyrządzenia:
  1. Pierś z kaczki natnij w kratkę od strony skóry, zamarynuj z pieprzem i majerankiem. Włóż do lodówki na ok.1 godzinę.

  2. Młode warzywa wyszoruj i ugotuj al dente w dwóch osobnych rondelkach. Buraczki obierz ze skórki i pokrój większe okazy:)

  3. Zamarynowaną kaczkę obsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu od strony skóry- ok 8 min, z drugiej ok 4 min, włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Piecz w temperaturze 180 st, sprawdzaj na dotyk: nie może być twarda! W rondelku z buraczkami roztop masło, dodaj rozmaryn i miód, a na koniec ocet balsamiczny. Nie gotuj, bo zgęstnieje za bardzo. Marchewkę przygotuj tak samo jak buraczki (pamiętaj że miód ma się roztopić z masłem), tylko sok z limonki dodaj na sam koniec i nie na ogniu. Odlej tłuszcz ze smażonej kaczki z patelni, dodaj starty imbir, porzeczki, oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Przecieraj powoli przez gęste sitko. Gotowe!
Sposób podawania:
Wszystko podaj ciepłe, podlej pierś kaczki sosem porzeczkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...