piątek, 29 kwietnia 2016

Pierś z kurczaka z papryką i piure z groszku

Pyszna pierś z kurczaka nadziewana papryką i z groszkiem.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min.
Poziom trudności: Łatwy




Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • 4 piersi kurczaka
  • 500 ml wywaru z drobiu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • cebula
  • łyżka masła
  • 30 dag mrożonego groszku
  • 10 dag śmietany
  • sól, czosnek, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
  1. Paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona. Siekamy tymianek. Ząbek czosnku obrać. Na łyżce oleju smażymy podsmażamy czosnek, paprykę i tymianek. Doprawiamy do smaku.
  2. Na środku nacinamy każdą pierś. Mięso nacieramy solą. W kieszenie wkładamy farsz i spinamy wykałaczkami. Piersi obsmażamy na reszcie oleju, zalewamy wywarem i dusimy 15-20 minut.
  3. Mięso wyjmujemy, sos zaprawiamy kremówką. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy groszek i dusimy przez 10 minut. Następnie miksujemy dodajemy śmietany i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
  4. Piersi podajemy polane sosem z groszkowym piure.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...