wtorek, 26 kwietnia 2016

Piersi z kaczki w sosie żurawinowo-miodowym

Piersi z kaczki w sosie żurawinowo- miodowym. Przepis Michała Kwaśnika, uczestnika polskiej edycji Master Chef.
Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60min.
Poziom trudności: Dość łatwy





Składniki:
  • 2 piersi kaczki
  • 3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki stołowe żurawiny
  • Łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 5 ziemniaków
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • Śmietana 16 %- koniecznie kwaśna!
  • 1 łyżka masła
  • Rukola
  • Kwiaty niecierpka
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Piersi nacinamy od strony skóry w małe romby, pieprzymy i smażymy na suchej patelni skórą do dołu- ok. 10 minut na średnim ogniu, żeby wytopił się z nich tłuszcz.
  2. Odwracamy piersi skórą do góry, solimy, smażymy 4-5 minut. Wykładamy na półmisek skórą do góry, solimy i zostawiamy na jakieś 3-5 minut, żeby mięso odpoczęło.
  3. Sos:
    Do rondla wlewamy miód, jak się rozpuści- dodajemy żurawinę, zielony pieprz i odrobinę wody. Solimy, pieprzymy i dusimy całość 5 minut, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy piersi z kaczki, kładziemy je w rondlu skórą do dołu i dusimy przez minutę z każdej strony.
  4. Puree tymiankowe:
    Obrane ziemniaki wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, śmietanę, sól. Do gotowego puree wrzucamy posiekane nie za drobno listki tymianku.
  5. Świeżą rukolę myjemy, odsączamy, wrzucamy do miseczki, z kilku kwiatków niecierpka obrywamy płatki i dodajemy do rukoli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko delikatnie opuszkami palców, żeby nie zniszczyć kwiatowych płatków. Do smaku solimy i pieprzymy.
 
 Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...