sobota, 9 kwietnia 2016

Risotto szafranowe

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 30min.
Poziom trudności: Dość łatwy






Składniki:
  • 5 szklanek bulionu, najlepiej z kurczaka i kości cielęcych
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 5 łyżek masła
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki parmezanu
Sposób przyrządzenia:
  1. Doprowadź bulion do wrzenia. Przelej połowę gorącego bulionu do miski, do której wsypano wcześniej szafran.
  2. Rozpuść 3 łyżki masła w garnku. Wrzuć cebulę i zeszklij ją.
  3. Dodaj do garnka ryż i wymieszaj go drewnianą łyżką aby pokrył się masłem. Dodaj wino i mieszaj aż ryż wchłonie je całkowicie.
  4. Wlej do ryżu bulion z szafranem i mieszaj aż zostanie wchłonięty przez ryż. Następnie dodawaj po łyżce pozostały bulion mieszając aby się wchłonął zanim wlejesz kolejną łyżkę.
  5. Po 15-18 minutach ryż powinien już być ugotowany al dente. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pozostałe masło i parmezan, wymieszaj i natychmiast podawaj do zjedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...