wtorek, 12 kwietnia 2016

Ryż z kurczakiem po argentyńsku na ostro

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 40min.
Poziom trudności: Dość łatwy






 



Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsa kurczaka
  • 2 posiekane cebule
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 listek laurowy
  • 4-5 pokrojonych chili (bez pestek)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1.5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki ryżu
  • 2-3 posiekane łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki orzechów pecan lub migdałów
  • sól
  • 1 szklanka mrożonego groszku
Sposób przyrządzenia:
  1. Rozgrzej olej, podsmaż kurczaka (lub kalafior). Gdy będzie brązowy, dodaj cebulę i czosnek, a potem bazylię, listek laurowy, chili i wino.
  2. Po 2 minutach dodaj pomidory, wlej bulion i 1/2 l wody. Dokładnie wymieszaj, wsyp ryż, wrzuć seler oraz orzechy lub migdały. Posól, gotuj 10 minut (ryż powinien być jeszcze jędrny). 
  3. Dodaj groszek, gotuj kolejne 10-12 minut, aż ryż będzie całkiem miękki. Uzupełniaj wodę, która wyparuje w trakcie gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...