poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Şiş kebab

Przepis na tradycyjny aromatyczny kebab turecki. Przepis Pani Iwony Weiss

Ile porcji: 5
Czas przygotowania: 24 godziny
Poziom trudności: Łatwy





Składniki:
  • 1 kg baraniny
  • duża szczypta (czubate pół łyżeczki) cynamonu
  • duża szczypta kminu (kminu rzymskiego) lub mielonego kminku
  • duża szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie)
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • duża szczypta ostrej papryki
  • duża szczypta pieprzu tureckiego (ewentualnie chilli)
  • duża szczypta tymianku - najlepiej świeżego
  • kilka łyżek czosnku przeciśniętego przez praskę (mniej więcej 1 główka)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 50-75 ml oliwy z oliwek
  • sól
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o boku około 1,5 - 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi mięso, dodać oliwę z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
  2. Następnie mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki mięsa można nabijać pomidorki koktajlowe.
  3. Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grilla, pozostawiając uchylone drzwiczki.
  4. Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4 razy po 5 min, z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...