czwartek, 7 kwietnia 2016

Spożywanie kasz dla zdrowia

Kasza to rozdrobnione nasiana zbóż. Posiadają one bardzo dużo właściwości odżywczych i leczniczych. Zawarte w kaszy składniki takie jak cynk, selen i siarka są bardzo ważne dla naszej skóry, bowiem skóra lepiej broni się przed zanieczyszczeniami atmosferycznymi i dłużej utrzymuję jędrność. Cynk występujący w kaszy potrzebny jest do powstawania kolagenu, siarka utrzymuje skórę odpowiednio nawilżoną, a przed wolnymi rodnikami chroni nas selen.




Kaszę jaglaną, która otrzymywana jest z prosa zalicza się do lekko strawnych produktów, a ponadto zawiera lecytynę, która jest bardzo potrzebna do prawidłowej pracy mózgu i krzemionkę dobrze wpływa na stan chorych stawów, zawiera bardzo dużo właściwości odżywczych. Inną kaszą, którą należy spożywać jest kasza jęczmienna otrzymywana z jęczmienia, pomaga osobom z problemami zaparć, ponieważ posiada duże ilości rozpuszczalnego błonnika, ma właściwości moczopędne, jak również można stosować ja przy gorączce i katarze siennym.

Kaszą, która polecana jest alergikom jest kasza kukurydziana powstaje z ziaren kukurydzy. Godne polecenia są płatki owsiane. Powstają z ziaren owsa, wzmacniają i rozgrzewają osłabiony organizm, dodają energii, wzmacniają ścięgna, raz działają przeciwbólowo

artykuł pochodzi z serwisu www.artykuly.marleny.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...