środa, 6 kwietnia 2016

Włoski Nowy Rok

Powitanie Nowego Roku we Włoszech świętowane jest  wyjątkowo uroczyście. Sylwester w tym kraju
to jednak nie tylko huczne zabawy, ale przede wszystkim tradycyjne dania i zwyczaje, które pozostają niezmienne od wieków. Co jada się i jak się bawi podczas włoskiej sylwestrowej nocy?




„Noc sylwestrowa we Włoszech jest oczywiście czasem głośnych zabaw i spotkań. Towarzyszą im tradycyjne smakołyki, których trzeba spróbować co roku. Jak w każdym innym kraju, tak i tu obecne są pewne zwyczaje i przesądy, które dotyczą również podawanych dań” – mówi Agnieszka Landa, właścicielka warszawskiej restauracji Włoska Knajpa. – „Soczewica, wieprzowina, granat, kieliszek ulubionego wina Nero d’Avola – bez tego mieszkańcy Italii wręcz nie wyobrażają sobie sylwestrowej nocy. Połączenie takich smaków z oryginalnymi zwyczajami czyni włoski Nowy Rok wspaniałym świętem”- dodaje.

Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe  monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku. Nieodłącznym elementem sylwestrowych dań jest także cotechino, czyli kiełbaska z surowego wieprzowego mięsa i słoniny, która oprócz dostatku ma zapewniać zdrowie. 
Na świątecznych stołach, poza potrawami mięsnymi, we Włoszech można znaleźć również mnóstwo słodyczy, ciast i owoców. Jednym z najsłynniejszych deserów jest Panettone, włoska babka pochodząca z Mediolanu, zawierająca rodzynki i kandyzowane skórki cytrusów. O północy Włosi chętnie zjadają winogrona, po jednym owocu na każde uderzenie zegara. Szczęście w miłości i płodność ma z kolei przynieść dzielenie się z ukochaną osobą owocem granatu.
Poza swoją symboliką, wszystkie te potrawy mają również pomóc Włochom szybko stanąć na nogi
po szaleństwach sylwestrowej nocy. Świętowanie nadejścia Nowego Roku nie może przecież obyć się bez alkoholu i strzelających wokół korków od szampana. Na sylwestrowych stołach znaleźć można przede wszystkim musujące wino Spumante lub Prosecco. W spożywaniu tych alkoholi warto jednak zachować umiar. Jednym
z sylwestrowych zwyczajów Włochów jest bowiem wyrzucanie przez okna starych przedmiotów wprost na ulicę. W ten sposób chcą pozbyć się pecha, aby zrobić miejsce szczęściu i powodzeniu.
To tylko niektóre włoskie tradycje związane ze świętowaniem Nowego Roku. Jeśli nie możecie wybrać się
do Italii, polecamy wypróbowanie świątecznych włoskich smaków w domu.



Gulasz z soczewicy z warzywami (przepis Restauracja Włoska Knajpa):
Składniki:
  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 puszka pokrojonych włoskich pomidorów
  • 1 szklanka obranych posiekanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki posiekanego selera (opcjonalnie)
  • 1 łyżka suszonej pietruszka
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 szczypta pieprzu
Przygotowanie:
  1. Opłucz i osusz soczewicę.
  2. Do rondelka włóż wszystkie składniki: soczewicę, bulion z kurczaka, pomidory, ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, bazylię, czosnek, i pieprz.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  4. Podawaj z bagietką bądź chrupiącym chlebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...