poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ziemniaki pieczone nadziewane pastą ze szparagami

Danie, które możesz przyrządzić w każdym momencie dnia. Idealne podczas grillowania, spotkań towarzyskich. Idealnie smakuje wykonane ze świeżych produktów.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 90min.
Poziom trudności: Dość łatwy






 Składniki:
  • 800 g dużych ziemniaków do pieczenia
  • 120 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg świeżych szparagów pociętych na 2-3 cm kawałki
  • 100 g tartego sera Cheddar
  • 10 g plasterków smażonego boczku w małych kawałkach - do posypania
  • 15 ml mleka
Sposób przyrządzenia:
  1. Ziemniaki w mundurkach piec w piekarniku w 200 st C. przez ok godzinę lub do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół. Wydrąż połowę miąższu.
  2. W misce połączyć śmietanę z mlekiem, dodaj puree z wydrążonych ziemniaków do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cząstki szparagów i dokładnie wymieszaj.
  3. Masę delikatnie przenieś do wcześniej wydrążonych połówek ziemniaków.
  4. Faszerowane połówki ziemniaków ułóż w płytkim żaroodpornym naczyniu, posyp serem i boczkiem. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku.

 Inne pomysły:
Zamiast mieszać szparagi ze śmietaną można je włożyć w połówki ziemniaków a śmietanę dać na górę. Posypać serem, boczkiem i zapiec w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...