wtorek, 10 maja 2016

Gulasz z karmazyna

Ile porcji: 5
Poziom trudności: Dość łatwy











Składniki:

  • 700 g filetów z karmazyna
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw (curry, mielony pieprz, estragon, ziarna jałowca i ziela angielskiego, liść laurowy)
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • mielona papryka
  • cukier
  • opcjonalnie 1/2 szklanki śmietany
Sposób przyrządzenia:
  1. Filety pokroić w grubą kostkę, skropić je sokiem z cytryny i pozostawiamy na 1/2 godziny. Po tym czasie solimy i mieszamy z mieszanką przypraw.Wstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Boczek kroimy na drobno i topimy na patelni. Cebulę drobno siekamy. Dodajemy do boczku i podsmażamy do zrumienienia. Oprószamy mąką i rozprowadzamy zimnym bulionem, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy aż wszystko zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i cukrem. Do gotowego sosu wkładamy ryby i dusimy pod przykryciem przez na małym ogniu przez 20 minut.Do smaku można doprawić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...