czwartek, 12 maja 2016

Małże w sosie szafranowym

Przepis Mikołaja Reya - uczestnik Master Chef."
Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom trudności: Dość łatwy






Składniki:
  • 1 kg małży
  • 1 Cebula
  • 1,5 szklanki białego wina
  • 0,2 l wermutu
  • natka pietruszki
  • łyżka śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • Curry
  • Szafran
  • Mąka
  • Bułka tarta
Sposób przyrządzenia:
  1. Cienko pokroić cebulę i zeszklić na maśle w garnku. Wrzucić małże, dolać 1,5 szklanki białego wina, wrzucić cienko posiekaną pietruszkę i dolać 0,2 l wermutu. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu. Jak tylko się małże otworzą zmniejszyć ogień, wyjąć je, odrzucić puste połówki małży i pozostające z miąższem poukładać na całym talerzu.
  2. Dodać łyżkę gęstej śmietany do pozostałego w garnku sosu, doprawić odrobiną curry i szafranem. Zredukować sos na małym ogniu i ewentualnie dodać trochę mąki (intensywnie mieszając)by sos zgęstniał.
  3. Polać małże sosem i każdą posypać odrobiną bułki tartej. Włożyć do pieca i zapiekać pod grillem rozgrzanym do 220° przez 2-3min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...