piątek, 13 maja 2016

Ryba po węgiersku

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz
Poziom trudności: Dość łatwy








Składniki:
  • 800 g ryb lub filetów rybnych
  • sól
  • 2 łyżki mąki
Sos:
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki margaryny
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • mielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Ryby oczyścić, opłukać, pokroić w dzwonka, jeśli są to filety to podzielić na mniejsze części, posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na oleju.

Sos:
Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na margarynie, dodać mąką, zasmażyć. Rozprowadzić wodą, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Wlać śmietanę i sok z cytryny. Doprawić solą, cukrem i mieloną papryką.

Usmażone ryby dodać do naczynia z sosem i chwilę podusić.

Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...