niedziela, 15 maja 2016

Ryba w jarzynach

lekkostrawna i zdrowa ryba z jarzynami.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom trudności: Dość łatwy




Składniki:
  • 800 g ryb
  • sól
WYWAR:
  • 400 g włoszczyzny
  • cebula
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
SOS:
  • łyżka margaryny
  • łyżka mąki
  • szklanka wywaru
  • sól
  • sok z cytryny
  • żółtko
  • natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
  1. Ryby odfiletować, podzielić na porcję, posolić. Z warzyw i przypraw gotujemy wywar następnie odcedzić. Do wywaru dodajemy ryby pamiętając aby były przykryte wywarem i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
  2. Z margaryny i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją zimnym wywarem. Następnie należy wszystko zagotować, doprawić solą i sokiem z cytryny, dodać żółtko i posypać natką.
  3. Ugotowane ryby układamy na półmisku i obkładamy je jarzynami. Całość polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...