sobota, 14 maja 2016

Ryż z frutti di mare

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 70 min.
Poziom trudności: Dość łatwy









Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 opakowanie mrożonych frutti di mare
  • 20 dag pieczonej cielęciny
  • 15 dag kiełbasy
  • 1 puszka małż
  • 1 1/3 szklanki gorącego bulionu
  • 1/2 szklanki groszku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • po jednej żółtej, czerwonej i zielonej papryce
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • goździki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
Sposób przyrządzenia:
  1. Frutti di mare rozmrozić. Łyżkę olej ii rozgrzać, dodać ryż oraz przyprawy korzenne i kurkumę. Mieszając, smażyć 5- 7 minut. Następnie dołożyć Frutti di mare i małże wraz z zalewą", zalać bulionem, po czym dusić pod przykryciem 10 minut.
  2. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paseczki Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Następnie dodać do ryżu razem z groszkiem i pokrojonym w kostkę mięsem, wymieszać i dusić 5 minut.
  3. Wędlinę pokroić w kostkę, osobno poddusić na reszcie oleju, a następnie połączyć z ryżem. Przyprawić i dusić 5 minut. Gotową potrawę posypać zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...