środa, 22 czerwca 2016

Łosoś teriyaki

"Maser Chef - Przepis Maćka Ecksteina."

Ile porcji:  2
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy


Składniki:

  • 700g fileta z łososia, grubego na min 3cm (z przedniej części a nie z ogona)
  • 300g imbiru
  • 100g szczypioru
  • 200g maki ziemniaczanej
  • 2 soczyste cytryny
  • 2 limonki
  • 100ml sosu sojowego ciemnego
  • 80ml białej wódki
  • 80ml mirim (japoński ocet ryżowy do sushi)
  • 100ml miodu
  • 50ml oleju rzepakowy
  • 300g ryżu basmati
Sposób przyrządzenia:
  1. Z ryby wyjmujemy starannie ości, kroimy ją w kostkę 3 na 3 cm, obtaczamy w mące ziemniaczanej.
  2. Imbir kroimy na zapałki 1x1 mm długości 3-4 cm.
  3. Szczypior kroimy w kawałki 3-4 cm
  4. Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania miodu tak by był płynny i następnie dodajemy pozostałe składniki oraz wyciśnięty sok z cytryn i limonek.
  5. Imbir smażymy na dużym ogniu na 2 łyżkach oleju. Po 3 min jak jest podrumieniony robimy miejsce na środku patelni i na patelnie wkładamy łososia. Od razu zalewamy sosem. Delikatnie przegarniamy łososia tak by sie nie rozpadł, a sos oblepił go ze wszystkich stron. Przykrywamy na 1-2 minuty. Odkrywamy i znów przegarniamy, teraz będzie dużo delikatniejszy.
  6. Na chwile przed końcem smażenia dodajemy szczypiorek. Sprawdzamy jedną kostkę łososia. W środku powinien być delikatnie niedosmażony. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2 minuty (po tym czasie powinien być równomiernie dosmażony).
  7. Podajemy z ugotowanym ryżem.
  8. Ewentualnie sałatką z julienne z rzepy daikon w lekkiej zalewie sojowej (2 łyżki wody, łyżka soja sosu, łyżeczka miodu) z prażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...