wtorek, 28 czerwca 2016

Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską oraz carpaccio z cukinii

Przepis Kingi Paruzel - uczestniczki Master Chef

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom trudności: Dość łatwy


Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 5-7 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki kremowego twarożku (np. Philadelphia, mascarpone)
  • 1 łyżka kremowej gorgonzoli
  • 1 łyżka koniaku – opcjonalnie
  • 1 mała, MŁODA I ŚWIEŻA cukinia
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1/2 łyżki soku z cytryny/octu 6%/octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia/szczypior/mięta…)
Sposób przyrządzenia:
  1. Cukinię pokroić na grube (1 cm) plastry. Każdy posmarować z obu stron oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni (lub upiec w piekarniku).
  2. Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości około 2,5-3 cm. Każdy kawałek owinąć plastrem szynki parmeńskiej (przyciętym do szerokości około 3 cm) i spiąć wykałaczką. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
  3. Filety smażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy, po 3-4 minuty z każdej strony. Polędwiczki muszą być rumiane. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut

Przygotowanie kremu:

  1. Twarożek i gorgonzolę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku koniakiem, solą i pieprzem.
  2. Gorące filety z polędwiczek ułożyć na plastrach cukinii i udekorować kremem z gorgonzoli oraz pomidorkiem koktajlowym.

Carpaccio:

  1. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub tarce do mizerii). Ułożyć na talerzu (jednowarstwowo).
  2. Posypać obficie parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem i oliwą z oliwek.
  3. Posypać dodatkami (zioła, suszone pomidory, kapary, etc.).

Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...