środa, 29 czerwca 2016

Żeberka wieprzowe z suszonymi owocami

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min.
Poziom trudności: Dość łatwy








Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych (dobrze przerośniętych)
  • 40 dag mieszanych suszonych owoców (np. śliwek, jabłek, gruszek i moreli)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

wcześniejsze przygotowanie:
Żeberka dobrze jest natrzeć solą i pieprzem 15 minut przed ich smażeniem, wówczas nabiorą odpowiedniego aromatu.

Sposób przyrządzenia:
  1. Żeberka opłukać, osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć żeberka ze wszystkich stron, a następnie zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  2. Do sosu z pieczenia dodać po 2 łyżki koncentratu pomidorowego, keczupu i miodu, rozcieńczyć jedną szklanką wody.
  3. Sos zagotować i ponownie włożyć żeberka. Mięso dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 45 minut.
  4. Suszone owoce opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku i dodać do mięsa w połowie czasu duszenia. Wyparowany sos stale uzupełniać wodą do 1/4 szklanki płynu.
  5. Sos zagęścić: w tym celu zagnieść z łyżki mąki i tłuszczu małą kulkę, wrzucić do gotującego sosu, a następnie mieszać tak długo, aż kulka się rozpuści.
  6. Jeszcze raz zagotować sos, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka podawać z gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...