czwartek, 30 czerwca 2016

Zrazy wieprzowe

Przepis na wieprzowe zrazy, można je podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz surówką.

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 90 min.
Poziom trudności Trudny


Składniki:

  • 6 plastrów wieprzowiny od szynki
  • 3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 drobno pokrojonej zielonej papryki
  • opakowanie zupy cebulowej w proszku
  • 4 goździki
  • duży liść laurowy
  • sól
  • ziarnisty zielony pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
  1. Umyte mięso skropić octem, posypać solą, imbirem i tymiankiem, lekko rozbić, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Przygotować zupę cebulową według opisu na opakowaniu, dodać do niej goździki i liść laurowy. Po ugotowaniu usunąć przyprawy. Mięso obtoczyć w mące. Na każdy plaster mięsa położyć trochę papryki, kilka rodzynek i ziaren zielonego pieprzu, zrolować i spiąć wykałaczkami. Roladki obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do brytfanny i zalać zupą cebulową. Dusić na małym ogniu, aż będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...