piątek, 1 lipca 2016

Zrazy zawijane z polędwiczek z ananasem i rukolą

Przepis na zrazy orientalne z polędwiczek.

Ile porcji:
2
Czas przygotowania:
2godz
Poziom trudności:
Dość łatwy





Składniki:

  • 2 grube polędwiczki wieprzowe
  • puszka ananasów
  • duża garść rukoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • czarny pieprz
  • oliwa do smażenia

MARYNATA:
  • zalewa z ananasa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mała ostra papryczka
  • 1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
Sposób przyrządzenia:

MARYNATA:
Paprykę posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.Odstawić.

  1. Polędwiczki pokroić na cienkie plastry, delikatnie rozklepać i marynować przez 80 minut w lodówce.
  2. Cztery plastry ananasa podzielić na 3 części każdy, pozostałe pokroić w drobną kostkę. Nadziać zamarynowane plastry polędwiczek kawałkami ananasa, zawinąć, formując w niewielkie roladki, spiąć wykałaczkami i usmażyć na rumiany kolor. Następnie skropić marynatą, przykryć i pozostawić jeszcze na 5 minut na małym ogniu.
  3. Rukolę wymieszać z kostkami ananasa, oprószyć pieprzem i skropić octem balsamicznym. Na powstałej sałatce ułożyć zrazy. Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...