wtorek, 22 listopada 2016

Cielęcina OssoBucco

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 5 godz.
Poziom trudności: trudny






Składniki:
  • 6 kawałków podudzia cielęcego (giczy) ciętych poprzecznie
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 średnie marchewki, obrane i pocięte w grubą kostkę
  • 2 średnie łodygi selera, grubo posiekane
  • 1 średni por, biała i zielona część, przekrojony wzdłuż w ćwiartki a następnie posiekany w poprzek
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 paski ze skórki cytryny
  • 1 puszka pomidorów śliwkowych, zgniecionych w rękach
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego
  •  
GRAMOLATA:
  • skórka z 2 cytryn
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (w razie potrzeby)


Sposób przyrządzenia:
  1. Dzień wcześniej natrzyj mięso cielęce solą. Włóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki na noc. Przed przystąpieniem do przyrządzania wyciągnij z lodówki do temperatury pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Rozgrzej garnek na średnim ogniu, wlej oliwę, daj masło, włóż cielęcinę i zmniejsz ogień. Powoli obsmażaj na brązowo mięso z każdej strony (zajmie Ci to ok. 15-20 minut).
  3. Przełóż obsmażone kawałki na talerz a do garnka wrzuć cebulę, marchewkę, seler, por i dodaj szczyptę soli i duś aż do miękkości. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj, duś przez minutę. Dodaj białego wina a następnie go zredukuj. Dodaj świeże zioła, skórkę z cytryny i bulion. Włóż mięso z powrotem do garnka z bulionem i doprowadź do wrzenia.
  4.  
  5. Przykryj garnek pokrywką i włóż go do piekarnika. Piecz od 2 do 2 i pół godziny aż mięso będzie miękkie.
  6.  
  7. Podawaj w płaskiej misce z sosem i warzywami. Możesz posypać danie z wierzchu Gremolatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...