piątek, 25 listopada 2016

Filet z karpia, duszony w sosie śmietanowym

Jan Paszkowski – Filet z karpia ze skórką, duszony w sosie śmietanowym podawany z ziołowymi kluseczkami łyżką kładzionymi i warzywami

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy


Składniki:
  • Szynka Serrano - 4 plasterki 
  • ½ cebuli
  • 1 papryczka chili
  • filet z karpia ze skórą
  • śmietana  30%
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • kolendra
  • tymianek
  • 1 jajko
  • mąka
  • woda
  • zioła

Wykonanie:
  • FILET:
  1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w cienkie paski szynkę Serrano i smażymy na chrupko.
  2. Dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę, chwilkę smażymy, aż cebula się zeszkli i wlewamy 200 ml śmietanki 30%.
  3. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku, oraz 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili.
  4. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty aż śmietana zgęstnieje.
  5. Po tym czasie na patelnię z sosem kładziemy filet z karpia (skóra do dołu), polewamy sosem z wierzchu, przykrywamy i dusimy przez 20 minut. Gdyby sos za bardzo zgęstniał możemy dolać odrobinę wody.

  • KLUSECZKI:
  1. W misce mieszamy 5 łyżek mąki, 1 jajko, wodę, drobno posiekane zioła, odrobinę soli.
  2. Mieszamy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę.
  3. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niej formowane łyżką ciasto, tak żeby powstały kluseczki. Gotujemy, aż wypłyną na wierzch.
  4. Wykładamy na płytki talerz.
  5. Rybę delikatnie przekładamy z patelni na talerz, polewamy z wierzchu sosem, obok układamy kluseczki, które posypujemy sparzonym, obranym ze skórki, pokrojonym w drobniutką kostkę pomidorem (pamiętajmy, żeby pozbyć się wcześniej pestek).
  6. Przystrajamy kluseczki kiełkami rzodkiewki i całość skrapiamy kilkoma kroplami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...