wtorek, 22 listopada 2016

Filet z karpia z szynką Serrano

Przepis Błażeja Koperskiego, uczestnika polskiej edycji Master Chef.

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min
Poziom trudności: Dość łatwy




Składniki:
  • filet z karpia bez skóry
  • tymianek świeży
  • szynka Serrano - 1 plasterek
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 1 grejpfrut
  • 1 papryczka chili
  • skórka z 1 cytryny
  • kiełki rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła

Wykonanie:

FILET:
  1. Filet posypujemy szczyptą soli i posiekanym tymiankiem.
  2. Układamy na nim plasterki szynki Serrano.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Kładziemy filet szynką do dołu. Czekamy aż szynka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę, uważając, żeby szynka nie odkleiła się do filetu. Smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia.
  4. Zdejmujemy z patelni, odsączamy na papierowym ręczniku.



SAŁATKA:

  1. Pomidora parzymy i zdejmujemy skórkę. Filetujemy i kroimy w kostkę. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy sok z połówki grapefruita, posiekaną w paseczki papryczkę chili, łyżkę oliwy i startą skórkę z połowy cytryny.
  2. Filet z szynką tniemy na 4 równe kawałki, wykładamy na talerz na przemian z sałatka Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i na każdy filet kładziemy szczyptę kiełków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...