środa, 23 listopada 2016

Filet z karpia z ziołami i sosem pomidorowym

Przepis Pani Aleksandry Niparko, uczestniczki programu Master Chef Polska

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy



 Składniki:
  • Filet z karpia
  • 1 Pomidor
  • 1/3 cebuli
  • Ok. 2 ząbki czosnku
  • Skórka z grapefruita
  • Sok z cytryny
  • Tymianek
  • Kolendra
  • Czosnek
  • Sól
  • pieprz

Wykonanie:

FILET:
  1. Masło ziołowe: masło rozgnieść z tymiankiem, kolendrą, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem
  2. Filet z karpia posolić, dodać pieprz, obsmażyć od strony skóry na oleju lub maśle. Po obsmażeniu na filet położyć masło ziołowe i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, pod przykryciem, przez ok. 12 minut.

SOS POMIDOROWY:
  1. Posiekać cebule z czosnkiem, podsmażyć, dodać pokrojoną paprykę (ok. garści), na koniec dodać pomidory (bez skóry) pokrojone w kostkę i ok. ½ łyżeczki ostrej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...