czwartek, 24 listopada 2016

Filet z karpia ze świeżymi ziołami i pikantną sałatka ze smażonego ogórka

Barbara Ritz (Master Chef Polska) – Filet z karpia ze świeżymi ziołami i pikantną sałatka ze smażonego ogórka

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Łatwy




 Składniki:
  • Filet z karpia (ze skórą)
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Czarny sezam
  • Ząbek czosnku (nieobrany, lekko rozgnieciony)
  • 1 ogórek
  • ½ żółtej papryki
  • kiełki rzodkiewki
  • sól
  • czarny, świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • sok z grejpfruta

Wykonanie:
  • FILET:
  1. Skórę karpia naciąć parę razy ukośnie. Robimy to, żeby ryba przy smażeniu się nie wygięła. Karpia przełożyć  kolendrą i tymiankiem. Odłożyć, aby nabrał aromatu ziół.
  • SAŁATKA:
  1. Obranego ogórka przekroić wzdłuż, wybrać łyżką pestki i pokroić w cieniutkie plastry.
  2. Obrać skórkę z papryki i również pokroić w cieniutkie plastry.
  3. Warzywa przełożyć do miski. Posypać je solą i cukrem, aby puściły sok. Po chwili wycisnąć i odsączyć.
  4. Na patelni rozgrzać trochę oleju i blanszować ogórka i paprykę.
  5. Przełożyć do miseczki, dodać posiekana kolendrę, kiełki rzodkiewki  +1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili. Wszystko polać świeżo wyciśniętym sokiem z grapefruita, posypać czarnym sezamem, ewentualnie doprawić solą i cukrem do smaku.
  6. Na patelni rozgrzać olej, położyć karpia skórą do dołu, wrzucić kolendrę, gałązki tymianku i czosnek. Po chwili, gdy ryba nabierze aromatu ziół, wyciągamy je z patelni.
  7. Po chwili smażenia dodać łyżkę masła + łyżkę czarnego sezamu. Kiedy skórka karpia się zarumieni obrócić go na drugą stronę i smażyć ok. 20 sekund. Doprawić solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...