sobota, 26 listopada 2016

Gratin z karpia pieczone na szynce Serrano z sosem z czerwonego grapefruita

Przepis Pani Agnieszki Radi- Sulikowskiej - uczestniczki programu MasterChef

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy



Składniki:
  • filet z karpia
  • szynka Serrano - 1 plasterek
  • bułka tarta
  • tymianek
  • czosnek
  • czarny sezam
  • oliwa
  • czerwony grejpfrut
  • mąka
  • masło

Wykonanie:
  • FILET:
  1. Filety z karpia bez skóry.
  2. Przygotowujemy gratin łącząc bułkę tartą z tymiankiem, czarnym sezamem, odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę.
  3. Na papierze do pieczenia kładziemy plaster szynki Serrano, na nim filet z karpia i posypujemy przygotowaną wcześniej bułką tartą.
  4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160o na 10 minut.
  5. Po upływie tego czasu włączamy funkcję grill w piekarniku i pieczemy jeszcze kilka minut, aż się zarumieni na górze.
  • SOS:
  1. Redukujemy sos z grejpfruta, zagęszczamy masłem technicznym. Dodajemy szczyptę czarnego sezamu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...