czwartek, 24 listopada 2016

Gulasz wiejski wołowy z kapustą

Prosty w przygotowaniu gulasz wołowy z dodatkiem białej kapusty. Idealny jesienią.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godz.
Poziom trudności: dość łatwy





Składniki:
  • 700 g wołowiny
  • marchewka
  • 200 g białej kapusty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany 18% lub 22%
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu

Sposób przyrządzenia:

Pokrojoną wołowinę podsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do garnka i zalać wodą, do przykrycia mięsa, dodać przyprawę do gulaszu. Gotować, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, ok. 1-1.5 godz. Cebulę przekroić na 4 ćwiartki, marchew na plasterki. Cebulę i marchewkę podsmażyć na małej ilości oleju i razem z poszatkowaną kapustą dodać do mięsa. Całość dusić do miękkości warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić solą.

Sposób podawania:
Podawać z kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...