niedziela, 27 listopada 2016

Karp duszony w śmietanie

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Łatwy





Składniki:
  • 1 kg karpia
  • 2 cebule, 1 pomidor
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liście sałaty

Wykonanie:
Karpia umyć, oskrobać z łusek, przekroić wzdłuż i usunąć wnętrzności. Odciąć łeb, płetwy i ogon. Umyć, po czym pokroić w dzwonka. Lekko posolić każdą porcję i ułożyć w płaskim rondlu. Posypać drobno posiekaną cebulą, dodać masło i skropić rybę wodą. Przykryć rondel, dusić na małym ogniu około 15 minut. Dodać śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusić jeszcze 5-10 minut. Wyłożyć na salaterkę, ozdobić listkami sałaty i cząstkami pomidora, posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...