poniedziałek, 28 listopada 2016

Karp faszerowany selerem i pietruszką

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 40min.
Poziom trudności: Łatwy




 Składniki:
  • 1 karp (około 2 kg)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • kilka kropli soku z cytryny
  • liście selera i pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Oczyszczonego karpia naciąć w poprzek na grzbiecie w 4-5 miejscach. Czosnek drobno posiekać, podobnie liście selera i pietruszki, dodać pieprz, sól, sok z cytryny i olej. Masą nadziać wnętrze karpia i wypełnić nacięcia. Włożyć do brytfanny i piec 20-30 minut w średnio gorącym piekarniku. W połowie pieczenia oblać rybę szklanką gorącej wody i piec dalej. Później również często polewać sosem z dna brytfanny. Rybę podawać gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...