wtorek, 29 listopada 2016

Karp na warzywach w kokilce z papieru ryżowego ze świeżą sałatką

Przepis Michała Muskały - Master Chef Polska

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy




 Składniki:
  • filet z karpia ze skórą
  • 100 ml piwa
  • 1 papryka
  • ½ małego pora
  • ½ małego selera
  • 1 cytryna
  • ½ ogórka
  • kiełki rzodkiewki
  • czarny sezam
  • papryczka chili
  • sok z grejpfruta
  • masło
  • mąka
  • kolendra
  • papier ryżowy
  • sól
  • cukier
  • oliwa

Wykonanie:

FILET:
  1. Marynata: 100 ml piwa, kilka paseczków ostrej papryki, łyżka oliwy, sok z ćwiartki cytryny, 2 szczypty soli.
  2. Filety włożyć do marynaty na 15 minut.
  3. ½ żółtej papryki- pociąć w paski
  4. ½ małego selera- pociąć w paski
  5. ½ małego pora (pokroić w pół-talarki)
  6. Kilka listków kolendry- drobno posiekane
  7. Warzywa podsmażyć na 1 łyżce masła, wlać na patelnię całą marynatę z fileta, wszystko zredukować.
  8. Na drugiej patelni, rozpuścić 1 łyżkę masła, ułożyć filety oprószone mąką (tylko ze strony skóry). Smażyć z dwóch stron, aż się zarumienią.
  9. Rozgrzać piekarnik do 180 o. Kokilkę ceramiczną wyłożyć, delikatnie nasączonym wodą, papierem ryżowym. Ułożyć na nim warzywa, a na nich prostokąty fileta z karpia. Zagnieść brzegi papieru ryżowego do środka i wstawić do piekarnika na 7 minut.
SAŁATKA:
  1. Pół ogórka pokroić w słupki (obrać ze skórki, bez pestek), dodać garstkę kiełków rzodkiewki, pół łyżeczki czarnego sezamu, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (odrobinę, dosłownie na czubku noża),  łyżeczkę soku z grapefruita, odrobinę soli i szczyptę cukru.
  2. Wyjąć z kokilki karpia z warzywami zapieczonego w papierze ryżowym, ułożyć na talerzu, a obok serwować sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...